Meeroken. Weet jij er het fijne van?

Weinig mensen weten hoe gevaarlijk en schadelijk roken in huis wel is. Het is voor iedereen erg ongezond, en nog veel meer voor kinderen. Als je binnen in huis rookt, roken zij mee, zonder dat ze dat willen. Lees de feiten en je weet waarom meeroken zo schadelijk is.

Wat hangt er in de lucht?

De rook die je uitblaast. Plus de rook die opstijgt van je brandende sigaret. Die zitten allebei vol giftige stoffen en zijn erg schadelijk. Ook als die rook weg is, zijn de giftige stoffen nog altijd in huis. Ze zijn zo klein dat je ze niet ziet en niet ruikt.

Waarom is die rook zo schadelijk?

  • Er zitten meer dan 4000 chemische stoffen in, zoals lood, benzeen en arseen.
  • 250 van die stoffen zijn schadelijk
  • Minstens 50 stoffen daarvan kunnen kanker veroorzaken.
  • Die chemische stoffen blijven tot wel 5 uur lang hangen en zetten zich daarna overal op vast.

Je ziet ze niet, je ruikt ze niet. Maar... ze zijn er wel

  • De giftige deeltjes zijn heel klein en blijven makkelijk in de lucht hangen: tot wel 5 uur nadat je gerookt hebt. Ze zijn er dus nog als je kinderen thuiskomen van school en je de rook al lang niet meer ziet.
  • De giftige deeltjes zweven van de ene kamer naar de andere, terwijl je rondloopt en deuren open en dicht doet.
  • De giftige stoffen zetten zich vast op alles. Echt alles. Op de kleren, de vloer, de zetels en het speelgoed. Als kinderen hun jas aandoen, in de zetel ploffen of met hun speelgoed spelen, krijgen ze die stoffen binnen. Kleine kinderen kruipen bovendien rond en brengen vaak hun hand naar hun mond. Ook zo krijgen ze die giftige stoffen binnen.

'Is het ooit oké om binnen te roken?'

Bekijk de spots en je weet het: Spot 1 Spot 2 Spot 3

Leer meer over de verborgen gevaren van binnen roken

Denk je er wel eens aan om te stoppen met roken? Het is niet makkelijk, maar honderdduizenden over de hele wereld hebben het ook al gedaan. Probeer het. Als je steun nodig hebt om te stoppen, dan vind je hier vriendelijke mensen die daar alles van af weten en je goed helpen: www.tabakstop.be.