Campagne

De website nooitbinnenroken.be is onderdeel van de Kom op tegen Kanker-campagne 'Binnen roken is nooit oké'. Campagne in samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond Leven (Gezond Leven) en met de steun van Domus Medica, Kind & Gezin, de Vlaamse Logo’s, VAN, Vlaamse Vereniging Kindergeneeskunde, VVSG en de Wijkgezondheidscentra. Met de logistieke steun van Belmedis, Febelco en Pharma Belgium.

Al sinds januari 2016 loopt de campagne 'Binnen roken is nooit oké' om kinderen uit de rook te houden. Onderzoek uitgevoerd in 2018 door onafhankelijk onderzoeksbureau Kantar TNS heeft aangetoond dat deze aanpak werkt: het aantal kinderen dat in Vlaanderen dagelijks in de tabaksrook zit, is gedaald van 68.000 in 2014 tot 36.000 in 2018.

Met de campagne 'Binnen roken is nooit oké' wil Kom op tegen Kanker ouders die binnen roken helpen om hun rookgedrag aan te passen, en zo kinderen geven waar ze recht op hebben: opgroeien in een gezonde leefomgeving.

Bovendien moet de campagne ook een aantal misverstanden de wereld uit helpen. Zo weten de meeste ouders wel dat meeroken ongezond is, maar onderschatten ze de gezondheidsrisico’s. Heel wat rokende papa’s en mama’s passen nu ook al hun gedrag aan, maar doen dat op een foute manier. Het helpt bijvoorbeeld niet om onder de dampkap of bij het open raam te roken of enkel een sigaret op te steken als de kinderen niet thuis zijn.